Erişilebilirlik

Enflasyon artışı sürüyor, Şimşek yılın ikinci yarısında düşüş bekliyor


TÜİK aylık enflasyonun yüzde 3,18 yıllık enflasyonun yüzde 69,80 olduğunu duyurdu.
TÜİK aylık enflasyonun yüzde 3,18 yıllık enflasyonun yüzde 69,80 olduğunu duyurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyonunu yüzde 3,18 olarak açıkladı.

Kurumdan yapılan açıklamada bir yıllık enflasyonun yüzde 69,80 olduğu belirtilirken, 2024’ün ilk dört aylık enflasyonu ise yüzde 18,72 olarak kayıtlara geçti.

Son 12 yıldır yıl sonu hedefini yüzde 5 olarak belirleyen Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 36.

Prof. Küçükkale: “Yüzde 36 hedefini gerçekçi görmüyorum, yüzde 40-45 aralığında bir enflasyon bekliyorum”

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden iktisat profesörü Yakup Küçükkale, yılın ilk dört ayındaki enflasyon verileri dikkate alındığında Merkez Bankası’nın yıl sonu beklentisinin gerçekleşmesinin kolay olmadığını düşünüyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Prof. Küçükkale, “TÜİK’in ilan etiği resmi rakam yıllık yüzde 69,8. Yetmişe ramak kaldı ki bu zaten öngörülüyordu. Ekonomi yönetimi ve ekonomistler Nisan ve Mayıs aylarında enflasyonun pik yapacağını sonra da baz etkisiyle birlikte düşüşe geçeceği bekleniyordu. Bakan Mehmet Şimşek’in de beklentisi böyle. Geçen sene seçimden sonra enflasyon yükselişe geçti. Bu nedenle baz etkisi olacak ama ne kadar? Yılın ilk dört ayında beklentinin yarısından fazlası gerçekleşti. Geri kalan sekiz ayda bu seviyede bir enflasyon düzeyi mümkün değil. Ben yüzde 36 hedefini gerçekçi görmüyorum. Yüzde 40-45 aralığında bir enflasyon bekliyorum” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 9 Mayıs’ta yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Bu toplantıda enflasyonun tahminin güncellenip güncellenmeyeceği henüz bilinmiyor.

Şimşek: “Yıllık enflasyon Mayıs’ta tepe noktasına ulaştıktan sonra keskin şekilde düşmeye başlayacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise enflasyonda düşüş sürecinin yaz aylarıyla birlikte başlayacağından emin.

Sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “Nisan ayında enflasyon beklentiler doğrultusunda yüzde 3,18 gerçekleşti. Programımız sayesinde ekonomideki dengelenme ve azalan cari açık, yeniden tesis edilen bütçe disiplini, uluslararası kaynak girişindeki güçlü artış ve yurtiçi portföy tercihlerinin TL’ye yönelmesi, enflasyonla mücadeleyi destekliyor. Yıllık enflasyon Mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimiz doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacak. Böylece enflasyonla mücadelede geçiş dönemi sonlanacak ve dezenflasyon sürecine gireceğiz. Dezenflasyonla birlikte beklentilerde iyileşme daha da belirginleşecek ve bu da enflasyondaki düşüşü destekleyecek” dedi.

İTO ve ENAG ile TÜİK arasındaki enflasyon farkı sürüyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyonun öncü göstergelerinden kabul edilen İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi, geçen ay yüzde 4,89 artış gösterdi.

İTO tarafından 1985 yılından beri yayınlanan endekste yıllık artış ise yüzde 78,81 olarak hesaplandı.

Bağımsız kurum Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aylık enflasyonun yüzde 5,02 yıllık enflasyonun ise yüzde 124,35 olarak duyurdu.

“Aradaki fark, alım gücündeki kayıp olarak yansıyacak; fakirleşeceğiz”

Prof. Küçükkale, açıklanan enflasyon oranlarındaki farklılığı şaşırtıcı bulmuyor.

TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyonun gerçekle örtüşmediğini söyleyen Küçükkale, “Rakamdan çok ‘azalış mı artış mı var, yönelim ne yönde’ diye bakıyoruz. Peki bu neye yol açacak? Geçtiğimiz yıl Aralık ayında yapılan zammın dokuz puanı çoktan gitti. Temmuz ayında yasal zorunluluk olarak memurlara zam yapılacak. Daha doğrusu enflasyon oranında düzeltme olacak. Ama bu veriler dikkate alındığında fakirleşeceğiz. Hissedilen enflasyonla açıklanan enflasyon arasındaki fark alım gücündeki kayıp olarak yansıyacak” diye konuştu.

TÜİK’e enflasyon sepetindeki madde fiyatlarını açıklamaya çağıran DİSK Genel Başkanı: “Enflasyonun düşük gösterilmesi yoksullaştırıyor”

Türkiye’nin üçüncü büyük işçi konfederasyonu DİSK, iki yıldır enflasyon sepetinde yer alan 400’ü aşkın maddenin fiyat listesini gizleyerek enflasyonu düşük gösterdiğini savunduğu TÜİK’i, mahkeme kararlarına uymadığı eleştirisi ile bugün protesto etti.

Kurum önünde basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Açıklanan resmi enflasyon hepimizin çarşıda, pazarda, faturalarda her gün ama her gün karşı karşıya kaldığımız hakikatten oldukça uzaktadır. Enflasyonun düşük gösterilmesi milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin gelirlerinin de bastırılmış enflasyona göre belirlenmesine ve hepimizin yoksullaşmasına yol açmaktadır. Başvurumuz üzerine Ankara 6. İdare Mahkemesi 31 Mart 2023 tarihinde oybirliği ile istediğimiz bilgilerin açıklanmasının TÜİK’in görevi olduğunu belirtti ve bilgi talebimizin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi” dedi.

TÜİK’in açtığı karşı davaların reddedildiğini söyleyen Çerkezoğlu, “TÜİK Başkanlığı’nın görevi halkın ekmeğiyle oynamak ve yargı kararlarına meydan okumak değildir. TÜİK Başkanlığı, Haziran 2022’de durdurduğu enflasyona esas madde fiyat listesini Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından verilen ve kesinleşen kararlar gereği derhal açıklamak zorundadır” diye konuştu.

DİSK-AR: “Resmi gıda enflasyonu yüzde 68,5, dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 107,6”

İşçi konfederasyonun araştırma birimi DİSK-AR ise yayınladığı raporunda en düşük gelir grubunun yaşadığı gıda enflasyonun en yüksek gelir grubunun yaşadığının iki katı olduğu vurgulandı.

DİSK-AR’dan yapılan açıklamada, “Fiyat artışı sürüyor. Nisan 2023’te yüzde 2,39 olan aylık enflasyon oranı Nisan 2024’te yüzde 3,18, Nisan 2023’te yüzde 43,68 olan yıllık enflasyon oranı ise Nisan 2024’te yüzde 69,80 olarak gerçekleşti. Resmi gıda enflasyonu yüzde 68,5, dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 107,6. En yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 50 oranında kaldı. Resmi verilere göre 2005’ten bu yana ortalama fiyatlar 22,1 kat, gıda fiyatları ise 32,4 kat arttı. TÜİK hissedilen enflasyon oranlarını da açıklamalıdır” denildi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG