Erişilebilirlik

Türkiye’den İsrail’e dış ticaret mesajı: “Kalıcı ateşkes sağlanıncaya kadar gümrük işlemleri yapılmayacak”


Ticaret Bakanı Bolat, "dün itibariyle ihracat ve ithalatta İsrail’e yönelik olarak ticaret, kalıcı ateşkes sağlanıncaya ve Gazze’ye yardımların kesintisiz ulaştırılması serbest bırakılıncaya kadar uygulanacak" dedi.
Ticaret Bakanı Bolat, "dün itibariyle ihracat ve ithalatta İsrail’e yönelik olarak ticaret, kalıcı ateşkes sağlanıncaya ve Gazze’ye yardımların kesintisiz ulaştırılması serbest bırakılıncaya kadar uygulanacak" dedi.

İsrail’le ticari ve ekonomik ilişkileri sürdüğü için muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından aylardır eleştirilen AK Parti hükümeti, dün İsrail’le ihracat ve ithalat işlemlerini durdurdu.


Bugün İstanbul’da Nisan ayı dış ticaret verilerini açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin İsrail’le dış ticareti kalıcı ateşkes sağlanıncaya kadar durdurduğunu dile getirdi.

Ömer Polat’a göre ticaretin durdurulma nedeni İsrail’in uzlaşmaz tutumu

Türkiye’nin bu noktaya bir anda gelmediğinin altını çizen Ticaret Bakanı, yaklaşık bir ay önce bazı İsrail ürünlerine getirilen engellemelere rağmen Tel Aviv yönetiminin herhangi bir adım atmamasının Ankara’yı yeni bir aşamaya geçme mecburiyetinde bıraktığını ifade etti.

Bolat, “İsrail’in kalıcı bir ateşkes ve Gazze’deki sıkışmış ve çok zor durumda olan kardeşlerimizin yardımlara ulaşması ve imar çalışmaları noktasındaki uzlaşmaz tutumunun devamı üzerine 9 Nisan tarihinde hükümetimizin aldığı karar gereği 54 ürün grubunda 1019 ürüne Türkiye’den ihracatın durdurulması, gümrük işlemleri yapılmaması kararı alınmıştı” hatırlatması yaptı.

Aradan geçen süre zarfında beklenen ateşkesin sağlanmadığına dikkat çeken Bolat, “Tam tersine uzlaşmaz tutumun devamı ve Refah bölgesindeki insanların durumunun kötüleşmesi, ağırlaşması karşısında devletin ilgili kurumlarının aldığı karar gereği dün itibariyle ihracat ve ithalatta İsrail’e yönelik olarak ticaret, kalıcı ateşkes sağlanıncaya ve Gazze’ye yardımların kesintisiz ulaştırılması serbest bırakılıncaya kadar uygulanacak” dedi.

Ticaret Bakanı, Türkiye’nin İsrail’le dış ticareti durdurması kararından askeri olduğu kadar ekonomik abluka altında kalan Filistinlilerin etkilenmemesi için alternatif düzenlemeler de içeren teknik görüşmeler yürüttüğünün altını çizdi.

Nisan 2024 itibariyle İsrail'e ihracat: 1,5 milyar dolar

2022’de Türkiye’nin 11. en büyük ihracat pazarı olan İsrail’e bu yılın ilk dört ayında 1,5 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirildi

Bugün açıklanan dış ticaret verilerine göre Türkiye, 2022 yılında İsrail’e 7 milyar dolarlık ihracat yaparken, Hamas’ın İsrail’e saldırdığı ve İsrail’in de Gazze’ye dönük saldırılarını başlattığı 2023 yılında bu ülkeye yönelik ihracat 5,4 milyar dolara geriledi.

Veriler 2024 yılının Nisan ayı itibariyle İsrail’e Türkiye’nin ihracatının 1,5 milyar dolar olduğunu ortaya koyuyor.

2022 yılında Türkiye’nin 11. büyük ihracat pazarı olan İsrail, geçen yıl 13. sıraya geriledi. Bu yılın ilk dört ayında ise 16. sırada yer alıyordu.

Ticaret Bakanı Ömer Polat’ın yaptığı açıklamaya henüz İsrail’den bir yanıt gelmedi.

İsrail Dışişleri Bakanı’ndan tepki: “Erdoğan anlaşmaları ihlal ediyor; biz kazanırız, onlar kaybeder”

Ancak dün Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı suçladı.


Sosyal medya hesabı X’ten açıklamalarda bulunan İsrail Dışişleri Bakanı, Erdoğan’ı etiketleyerek, şunları yazdı:

“@RTErdogan İsrail'in ithalat ve ihracatı için limanları bloke ederek anlaşmaları ihlal ediyor. Türk halkının ve işadamlarının çıkarlarını hiçe sayan ve uluslararası ticaret anlaşmalarını görmezden gelen bir diktatör işte böyle davranır. Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü'ne @IsraelMFA Türkiye ile ticarette yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanan alternatifler yaratmak için hükümetteki ilgili tüm taraflarla derhal temasa geçme talimatı verdim. İsrail güçlü ve cesur bir ekonomi ile ortaya çıkacaktır. Biz kazanırız onlar kaybeder” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’le geçen ay sonunda yaptığı basın toplantısında İsrail’le ticaret hakkında sorulan soruya “O iş bitti” yanıtı vermişti.

Ticaret Bakanlığı dünkü ihracatı tamamen durdurma kararından önce, geçen ay da bazı ürün gruplarında İsrail'e ihracatı kısıtlama kararı aldığını açıklamıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Katz yine karara tepki vermiş ve benzer kararları kendi ülkesinin de alacağını söylemişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG