Erişilebilirlik

“İsrail’le 9,5 milyar dolarlık ticaret hacmini yok farz ederek bu kapıyı kapattık”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail'le aramızda 9,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi vardı. Bu ticaret hacmini biz yok farz ederek, bu kapıyı kapattık. Bundan sonrası hayırlı olsun” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail'le aramızda 9,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi vardı. Bu ticaret hacmini biz yok farz ederek, bu kapıyı kapattık. Bundan sonrası hayırlı olsun” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Cuma namazı sonrası açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Türkiye’nin İsrail’e ticareti tamamen durdurmasına ilişkin soruya, şu yanıtını verdi:

“İsrail-Filistin arasındaki gelişmelerin kabul edilebilir bir yanı yok. İsrail şu ana kadar 40-45 bin Filistinli'yi acımasızca öldürüldü. Bir Müslüman olarak buna seyirci kalmamız düşünülemez.”

Atılması gereken adımları değerlendirdiklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin yaklaşımını daha önce de İsrail’e ilettiğini belirtti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu acımasızlıkla eleştiren Cumhurbaşkanı, “Tüm Batı İsrail’e çalışıyor. Başta ABD olmak üzere bunlar hep İsrail’e çalışıyor. Ne yazık ki Filistin halkı ölüme mahkûm edildi. Bunun karşısında daha sabredemezdik ve adımlarımızı attık. Aramızda 9,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi vardı. Bu ticaret hacmini biz yok farz ederek bu kapıyı kapattık. Bundan sonrası hayırlı olsun” diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı dün, İsrail’le ihracat ve ithalat işlemlerini durdurduğunu açıklamıştı. Geçen ay da bazı ürün gruplarında İsrail'e ihracatı kısıtlama kararı alındığı duyurulmuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz benzer kararları kendi ülkesinin de alacağını dile getirerek, karara tepki gösterdi.

Özel’le görüşmesi: “Siyaset yumuşama dönemine girdi”

Erdoğan’a dün CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le görüşmesi de soruldu. “İktidar ve ana muhalefet arasında olumlu bir görüşme oldu” diyen Erdoğan, bundan önceki süreçlerde bu tür adımların atılmadığını ve bu adımın atılmasıyla siyasetin Türkiye’de yumuşa dönemine girdiğini kaydetti.

İlk fırsatta, Özgür Özel’e iade-i ziyarette bulunacağını ifade eden Erdoğan, “Türkiye’nin, Türk siyasetinin buna ihtiyacı var ve ilk fırsatta bu ziyareti yaparak Türkiye’de siyasetin yumuşama sürecini başlatalım. Bu adımı da atacağız” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG